Passa och ta emot bollen

Vad?

Speluppbyggnad

Varför?

En färdighetsövning där spelaren ska lära sig och förstå de grundläggande mottagningarna och passningarna för att skapa sig mer tid i spelet.

Hur?

Alla mottagningar sker med sulan för att snabbt få kontroll på bollen.

I själva passningsmomentet kan man använda stödjebenet för att sikta, passa sen bollen genom att spänna foten och träffa mitt på bollen. Vid skop-passning är det viktigt att komma under bollen och lyfta upp den.

Organisation

Spelare och bollar.

Anvisning

Dela in spelarna tre och tre med en boll, två på ena sidan och en på andra, cirka 6-8 meters mellanrum. Spelarna som står först passar bollen till varandra 4-5 gånger, efter det så joggar spelaren som har en spelare bakom sig och ställer sig bakom den spelare som stått själv och så fortsätter de två som står först att slå 4-5 passningar innan nästa byte av den spelare som har en spelare bakom sig.

Det är viktigt att använda båda fötterna, både vid mottagningar och passningar. Övningen kan också utföras genom att man står två och två och passar till varandra.

Följande varianter av passningar och mottagningar kan man göra:

1. Ett tillslag

2. Två tillslag – Ta emot med sulan, passa tillbaka med andra foten.

3. Två tillslag – Flytta bollen åt sidan med ena foten. Passa tillbaka med andra.

4. Två tillslag – Stanna bollen med sulan och passa tillbaka med samma fot, utan att sätta ner foten.

5. Två tillslag – Ta emot bollen med sulan, sätt sedan foten under bollen och lyft tillbaka, en så kallad skop-passning

6. Två tillslag – Ta mot bollen med sulan och flytta inåt i sidled, passa sedan tillbaka med vristen eller utsidan av foten på samma fot.

En progression av övningen är att styra spelarna till vilken fot de skall använda i vilket moment. Till exempel passa med vänster fot och ta emot med höger fot.

En annan progression är att öka avståndet mellan spelarna, upp till full planbred 20 m.

passningar